КОНКУРС за суфинансирање научне и технолошке сарадње

Објављено: 14.09.2020 09:28 Објавио: Јован Стевановић

КОНКУРС за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије (МПНТР) и Савета за научнотехнолошка истраживања Турске (ТУБИТАК)

Nenaslovljeni-dizajn-2.jpg

Конкурс је отворен у периоду од 10. августа 2020. до 9. новембра 2020. године

 

  1. УВОД

На основу Протокола о сарадњи у области науке и технологије између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије (МПНТР) и Савета за научнотехнолошка истраживања Турске (ТУБИТАК), објављује се Конкурс како би се унапредиле активности сарадње у области истраживања између две државе.  

У оквиру овог Конкурса, предлози пројеката који представљају новину на међународном нивоу и доприносе унапређењу квалитета истраживања држава потписница тако што доводе до нових знања, нових научних тумачења и решавања технолошких проблема представљају циљ финансирања. 

МПНТР и ТУБИТАК ће, као организације задужене за спровођење овог Конкурса финансирати партнерске истраживачке институције на одобреним пројектима. Пројекти ће бити финансирани из националних буџета у складу са одговарајућим националним прописима о финансирању сваке од држава.

 

  1. Циљеви овог конкурса

Циљ овог Конкурса је да се партнерским институцијама омогући сарадња на међудржавном нивоу и да стекну приступ новом истраживачком окружењу, инфраструктури, знању и експертизи како би унапредили квалитет сопственог истраживања.  

Главни циљ овог конкурса је да се пружи подршка истраживачким пројектима којима се промовише интегрисано заједничко истраживање партнерских институција путем синергије коју имају тимови из обе земље. Од истраживачких пројеката који ће бити реализовани на Универзитетима/факултетима/научним институтима се очекује да унапреде дату област истраживања. Што се тиче приватног сектора (за истраживаче из Турске), потенцијална новина истраживачких пројеката се мора проценити поређењем са постојећим знањем у индустрији.  Истраживачке активности у оквиру пројекта морају довести до открића која су нова у пословном свету и која још увек нису коришћена у индустрији. Организације задужене за спровођење овог Конкурса МПНТР и ТУБИТАК ће вршити евалуацију предлога пројеката својих националних тимова и извршиће селекцију најквалитетнијих пројеката.

 

Додатне информације можете видети на: 

http://www.mpn.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-naucne-i-tehnoloske-saradnje-izmedju-ministarstva-prosvete-nauke-i-tehnoloskog-razvoja-republike-srbije-mpntr-i-saveta-za-naucnotehnoloska-istrazivanja-turske-tubitak/

 

 

 

© 2019 - 2024 Природно-математички факултет. Сва права задржана. Design & Developed by: Дубљанин