КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ЈЕДНЕ СТУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ АКРЕДИТОВАНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА ФИЗИКЕ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ

Објављено: 21.10.2020 14:39 Објавио: Јован Стевановић

ЗАДУЖБИНA НИКОЛЕ КОЊЕВИЋА И РУЖИЦЕ ГРЕГОРИЋ КОЊЕВИЋ
Српска академија наука и уметности
Улица Кнеза Михаила 35
Београд

 

На основу Статута  ЗАДУЖБИНЕ НИКОЛЕ КОЊЕВИЋА И РУЖИЦЕ ГРЕГОРИЋ КОЊЕВИЋ, Управни одбор задужбине расписује

 

КОНКУРС
ЗА ДОДЕЛУ ЈЕДНЕ СТУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ АКРЕДИТОВАНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА ФИЗИКЕ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ

 

I  ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

  1. Стипендија се од стране ЗАДУЖБИНЕ НИКОЛЕ КОЊЕВИЋА И РУЖИЦЕ ГРЕГОРИЋ КОЊЕВИЋ (у даљем тексту Задужбина ) додељује талентованим студентима физике лошег материјалног стања.
  2. Стипендија покрива период од 01. 10. 2020. године до 30. 09. 2021. године.
  3. Стипендија се исплаћује  у 10 једнаких рата. Износ једне рате износи 15 000 (петнаест хиљада динара).
  4. Рате стипендијe се не исплаћују за месец јул и месец август.
  5. Рате стипендије које треба исплатити добитнику стипендије од 01.10.2020. године  до доношења одлуке о добитнику стипендије, исплаћују се у најкраћем технички изводљивом року од дана доношења одлуке о добитнику стипендије.
  6. Уколико добитник стипендије жели да добија и користи стипендију Задужбине Николе Коњевића и Ружице Грегорић Коњевић, дужан је да се писмено одрекне кредита или стипендије или сличног облика давања по другом основу а коју већ добија, у року од 15 дана од потписивања уговора о стипендији .
  7. Ради доделе стипендије врши се рангирање кандидата.
  8. Стипендија се додељује без обавезе враћања.

 

II   ПРАВО НА УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ

  1. Право учешћа на конкурсу имају студенти са акредитованих оснoвних студија физике, мастер академских студија физике (који су претходно завршили основне академске студије физике) и студенти акредитованих интегрисаних мастер академских студија физике у Републици Србији, који су по први пут уписани у одговарајућу годину студија у склaду са Законом о високом образовању, а који су држављани Републике Србије и којима је просек дохотка по члану домаћинства мањи од просечне зараде у Републици Србији.

 

III   РАНГИРАЊЕ КАНДИДАТА

  1. На основу рангирања, кандидат може имати максимално 100 бодова.
  2. Рангирање кандидата врши се према критеријуму успеха према којем кандидат може добити максимално 70 бодова и према материјалном стању, према којем кандидат може добити максимално 30 бодова.
  3. Ранг листа за студенте (I) прве године основних академских студија и интегрисаних мастер академских студија се ради одвојено од ранг листе за студенте виших година основних академских студија, и интегрисаних мастер академских студија.
  4. Ранг листа за студенте мастер академских студија, виших година основних академских студија и интегрисаних мастер академских студија је јединствена.
    • Број бодова према критеријуму успеха (u) за студенте друге и виших година основних академских студија, интегрисаних мастер академских студија као и све студенте мастер академских студија се рачуна по обрасцу:

       

      где су:

      a – просечна оцена за све године студија

      b – број ЕСПБ бодова остварених на студијама, закључно са задњим испитним роком претходне школске године коју је студент одслушао,

      c – број ЕСПБ бодова предвиђен планом и програмом студија који је  студент требао да оствари, закључно са задњим испитом роком школске године коју је студент одслушао. Уколико је b > c онда се при рангирању узима да је b = c,

      e – година студија коју је студент до момента конкурисања задњу уписао,

      d – број који показује колико пута је студент понављао године студија до момента конкурисања,

      f – број бодова које Управни одбор Задужбине додељује кандидатима које сматра најуспешнијим. Ови бодови се додељују на основу стручне процене успеха кандидата и других релевантних критеријума. Максималан број бодова f је 20 бодова.

    • Број бодова према критеријуму успеха (u) за студенте прве године основних академских и интегрисаних мастер академских студија се рачуна по обрасцу:

      где су:

      g је укупни број бодова са званичне ранг листе факултета при упису у  прву годину студија. Уколико максималан могући број бодова на ранг листи факултета није био 100 бодова, ранг листа се нормира тако да максимални могући број бодова буде 100 а потом се g узима из тако нормиране ранг листе.

      f – број бодова које управни одбор додељује кандидатима које сматра најуспешнијим. Ови бодови се додељују на основу стручне процене успеха кандидата и других релевантних критеријума. Максималан број бодова f је 20 бодова.

    • Социјално-економски статус породице исказује се бројем бодова за просек укупних месечних прихода, по члану породице студента, за период јануар- јун текуће године. Кандидати чији је просек примања по члану домаћинства мањи од 30% од просечне зараде у Републици Србији без пореза и доприноса према подацима Републичког завода за статистику остварују максималних 30 бодова по основу материјалног стања, кандидати са просеком примања до 50% остварују 20 бодова, кандидати са просеком примања преко 50% остварују 10, док кандидат са просеком примања већим од просечне зараде остварују 0 бодова и нe може учествовати на конкурсу за стипендију.
    • Уколико више кандидата освоји исти број бодова одлуку о додели стипендије или награде доноси Управни одбор по сопственој оцени.

 

IV   ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА

 

  1. Студент, прве године основних академских студија физике или прве године интегрисаних мастер академских студија физике,  приликом пријављивања на конкурс подноси следећа документа:
    • Пријаву – Образац 1,
    • Уверење о укупном броју бодова са званичне ранг листе факултета при упису прве године студија. Ово уверење издаје високошколска установа на којој студира учесник конкурса,
    • Штампане податке са личне карте или фотокопију  важеће личне карте (без чипа),
    • Уверење о просечном месечном приходу  по члану породице, за период јануар-јун текуће године – Образац 3. Образац 3 се добија код надлежног органа на основу обрасца 2,
    • Објављени средњошколски радови кандидата,
    • Дипломе (или уверења) о освојеним наградама на такмичењима.
  2. Студент, друге или виших година основних академских студија физике, интегрисаних мастер академских студија физике или студент мастер академских студија приликом пријављивања на конкурс подноси следећа документа:
    • Пријаву – Образац 1,
    • Уверење о уписаној школској години или зимском семестру одговарајуће године студија и постигнутом успеху  у претходним годинама студија. Уверење треба да садржи информацију да  ли је кандидат први пут уписао дату годину студија као и списак положених испита са оценама, просечну оцену за све године студија, средњу оцену по години студија и укупан број остварених ЕСПБ закључно са задњим испитним роком претходне школске године студија. Уверење треба да садржи и број ЕСПБ који је по студијском програму студент требао да освоји полагањем свих предвиђених испита закључно са задњим испитним роком претходне школске године студија. Ово уверење (или скуп уверења) издаје високошколска установа на којој студира учесник конкурса. Уверење (или скуп уверења) за студенте мастер академских студија треба да садржи и информације о претходно завршеним основним академским студијама,
    • штампане податке са личне карте или фотокопију  важеће личне карте (без чипа),
    • Уверење о просечном месечном приходу по члану породице, за период јануар-јун текуће године – Образац 3. Образац 3 се добија код надлежног органа на основу обрасца 2,
    • Објављени средњошколски, студентски, научни и стручни радови кандидата,
    • Дипломе (или уверења)   о освојеним наградама на такмичењима.

Поднета конкурсна документа се не враћају.

 

V   РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ДОКУМЕНАТА

Конкурсну документацију је потребно доставити на адресу:

Српска академија наука и уметности

Задужбина Николе Коњевића и Ружице Грегорић Коњевић

Улица Кнеза Михаила 35

11000 Београд

 

Рок за пријављивање на конкурс је од 20. 10. до 20. 11. 2020. године.

Конкурсна документација достављена по истеку наведеног рока неће бити разматрана.

 

VI   ПОСТУПАК

  1. Кандидат за добијање стипендије подноси пријаву са потребном конкурсном документацијом Задужбини, у року утврђеном конкурсом.
  2. Управни одбор Задужбине најкасније у року од 30 дана након истека рока за конкурисање објављује ранг листу на интернет страници где је конкурс и објављен.
  3. Сваки кандидат има право документованог приговора на ранг листу у року од осам (8) дана од дана објављивања ранг листе кандидата.
  4. Приговор мора бити образложен, односно уз њега мора бити достављена одговарајућа документација. Приговор који није образложен, односно уз који није достављена одговарајућа документација неће се разматрати.
  5. Управни одбор Задужбине, најкасније у року од 15 дана од дана истека рока за подношење приговора, утврђује коначну одлуку о добитнику стипендије, која се објављује на интернет страници где је конкурс и објављен.
  6. У року од 8 дана од објављивања коначне одлуке о добитнику стипендије потписује се Уговор о студентској стипендији – Образац 4.
  7. Уколико добитник у наведеном року не потпише Уговор о студентској стипендији, сматра се да је одустао од стипендије. Ово се објављује на сајту где је објављен Конкурс а другорангирани кандидат постаје добитник стипендије и има рок од 8 дана од објављивања да потпише Уговор о студентској стипендији.

 

VII    ИСПЛАТА СТИПЕНДИЈЕ

  1. Одобрена стипендија исплаћује се преко текућег рачуна добитника стипендија отвореног код банке која послује у Републици Србији.
  2. Студенту се обуставља исплата одобрене стипендије у случају нетачно приказаних података.
  3. Студент губи право на стипендију уколико прекине студије физике, или ако не пружи доказ да је уписао летњи семестар текуће школске године или да је одлушао све предмете зимског семестра предвиђене студијским програмом.

 

ПРИЛОГ:

1. Сопштење о расписивању конкурса

2. Пријава за доделу стипендије

3. Подношење доказа и овера података о приходу породице

4. Уверење о просечном месечном приходу по члану породице

5. Уговор о студентској стипендији

 

 

 

© 2019 - 2024 Природно-математички факултет. Сва права задржана. Design & Developed by: Дубљанин